Țineți minte că ochiul roşu nu reprezintă întotdeauna un semnal al conjunctivitei, iar o conjunctivită netratată corespunzător poate duce la complicații severe oculare.

Infecțiile oculare

Infecțiile oculare sau conjunctivita sunt o afecțiune comună a ochilor caracterizată prin inflamația membranei transparente și subțiri care acoperă partea albă a globului ocular și căptușește pleoapele (numită conjunctivă). Această inflamație poate fi cauzată de diverși factori, cum ar fi infecții virale sau bacteriene, alergii, expunere la substanțe iritante sau chiar iritații de la lentilele de contact.

Cauzele conjunctivitei pot include:

 1. Infecții virale: Unele dintre cele mai comune cauze ale conjunctivitei sunt infecțiile virale, cum ar fi virusurile care cauzează răceala comună sau gripa. Aceste infecții pot fi extrem de contagioase și pot provoca roșeață, mâncărime și secreție purulentă în ochi.
 2. Infecții bacteriene: Anumite bacterii pot provoca, de asemenea, conjunctivită. Acestea pot fi transmise prin contactul direct cu o persoană infectată sau prin contactul cu obiecte contaminate. Simptomele pot include secreție purulentă și senzația de “nisip în ochi”.
 3. Reacții alergice: Substanțele alergene, cum ar fi polenul, acarienii, mucegaiul sau blana animalelor, pot declanșa o reacție alergică la nivelul ochilor, numită conjunctivită alergică. Aceasta poate provoca mâncărime, roșeață și umflarea ochilor.
 4. Reacții chimice: Experiența unei expuneri la substanțe chimice, cum ar fi clorul din piscine sau iritanții din aerul poluat, poate provoca conjunctivită chimică. Aceasta poate determina senzație de arsură, mâncărime și roșeață în ochi.
 5. Condiții medicale subiacente: Unele afecțiuni medicale, cum ar fi sindromul ochiului uscat sau artrita reumatoidă, pot crește riscul de conjunctivită.
 6. Utilizarea de lentile de contact: Igiena necorespunzătoare a lentilelor de contact sau purtarea lor prelungită poate crește riscul de dezvoltare a unei infecții oculare, inclusiv a conjunctivitei.

Simptomele sunt supărătoare și diferă în funcție de tipul conjunctivitei:

 1. Roșeață și inflamație a conjunctivei (țesutul subțire care acoperă partea albă a ochiului și căptușește pleoapele).
 2. Mâncărime sau senzație de arsură în ochi.
 3. Lăcrimare excesivă.
 4. Secreții oculare apoase, groase sau purulente.
 5. Sensibilitate la lumină (fotofobie).
 6. Formări de cruste sau depuneri pe gene sau pe marginea pleoapelor.
 7. Senzație de nisip sau corpuri străine în ochi.
 8. Umflarea pleoapelor.

Este important să consulți un medic oftalmolog în cazul infecțiilor oculare!

În primul rând a exclude alte afecțiuni care se asociază cu ochiul roșu, iar în al doilea rând pentru că sunt cazuri în care pot apărea complicații. Una dintre complicații poate fi keratită (inflamația corneei), o afecțiune severă care poate duce la scăderea acuității vizuale. De asemenea, automedicația nu este o soluție, trebuie stabilit tipul conjunctivitei și prescris tratamentul corespunzător.

Tratamentul pentru conjunctivită este specific în funcție de tipul ei și se administrează mai degrabă pentru ameliorarea simpotomelor până la remisia completă a bolii și pentru a evita complicațiile care pot apărea.

Dacă purtați lentile de contact, ochii sunt mai sensibili, astfel și riscul de a face conjunctivită este mai mare. Un alt factor care poate duce la complicații este existența sindromului de ochi uscat, afecțiune des întâlnită la folosirea îndelungată a calculatorului/ tabletelor.

Țineți minte că ochiul roşu nu reprezintă întotdeauna un semnal al conjunctivitei, iar o conjunctivită netratată corespunzător poate duce la complicații severe oculare.

În plus, în perioadele cu epidemii de conjunctivită, încercați:

 • să vă spălați des pe mâni,
 • să nu duceți mâinile murdare la ochi, mai ales dacă ați intrat în contact cu o persoană purtătoare
 • nu folosiți obiectele de igienă personală împreună cu alte persoane.

 

Bineînțeles, acestea sunt reguli pe care este bine să le respectați întotdeauna, nu doar în aceste perioade!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*