Să înțelegem conjunctivita alergică: Simptome, Cauze și Tratament

Să înțelegem conjunctivita alergică Simptome, Cauze și Tratament

Să înțelegem conjunctivita alergică
Simptome, Cauze și Tratament

 

Alergiile sunt reacții anormale ale sistemului imunitar la substanțe inofensive din mediul înconjurător, numite alergeni. Acestea pot fi de natură variată, inclusiv alimente, polen, praf, blană de animale, mucegai etc. Atunci când o persoană alergică intră în contact cu un alergen, sistemul ei imunitar reacționează exagerat, provocând simptome neplăcute sau chiar periculoase.

Conjunctivita alergică este o afecțiune comună a ochilor ce apare ca rezultat al expunerii la alergeni precum polen, praf, mucegai, păr de animale sau alte substanțe care provoacă reacții alergice.

Simptomele conjunctivitei alergice pot include:

 

 1. Mâncărime oculară intensă: Mâncărimea este unul dintre cele mai comune simptome ale conjunctivitei alergice și poate fi destul de deranjantă.
 2. Roșeață și inflamație: Ochii pot deveni roșii și inflamați din cauza reacției inflamatorii la alergen.
 3. Lăcrimare excesivă: Conjunctivita alergică poate determina lăcrimare excesivă, ca răspuns la iritația și inflamația ochilor.
 4. Secreție oculară: Uneori, ochii pot secreta un lichid apos sau vascos, care poate fi clar sau de culoare deschisă.
 5. Umflarea pleoapelor: Pleoapele se pot umfla și deveni sensibile la atingere.
 6. Senzație de arsură sau disconfort ocular: Persoanele cu conjunctivită alergică pot simți o senzație de arsură sau disconfort la nivelul ochilor.

Cauzele conjunctivitei alergice

Conjunctivita alergică este cauzată de o reacție exagerată a sistemului imunitar la alergenii din mediul înconjurător. Printre cei mai comuni alergeni se numără:

 1. Polenul: Alergia la polen este una dintre cele mai răspândite cauze ale conjunctivitei alergice, mai ales în timpul sezonului de polenizare.
 2. Acarienii: Aceste mici organisme care trăiesc în praf pot provoca și ele reacții alergice, inclusiv conjunctivită.
 3. Părul de animale: Parul animalelor de companie, cum ar fi pisicile și câinii, poate fi un factor declanșator al conjunctivitei alergice.
 4. Substanțe chimice: Anumite substanțe chimice găsite în aerul respirabil sau în produsele de curățenie pot provoca, de asemenea, reacții alergice la nivelul ochilor.

Tratamentul pentru conjunctivita alergică

Tratamentul pentru conjunctivita alergică poate implica mai multe strategii, în funcție de severitatea și de natura specifică a simptomelor. Iată câteva opțiuni frecvente de tratament:

 1. Evitarea alergenilor. Încercați să identificați și să evitați substanțele care declanșează reacția alergică. De exemplu, dacă sunteți alergic la polen, încercați să stați în interior în zilele cu niveluri ridicate de polen sau să purtați ochelari de soare și un pălăriu atunci când ieșiți afară.
 2. Picături oftalmice antialergice (antihistaminice): Aceste picături pot ajuta la reducerea mâncărimii, a roșeții și a umflăturii ochilor. Ele conțin adesea antihistaminice sau alte substanțe care blochează reacția alergică.
 3. Picături oftalmice decongestionante: Aceste picături sunt concepute pentru a reduce umflarea și congestia din jurul ochilor. Ele pot fi folosite pe termen scurt pentru a ameliora simptomele, dar utilizarea pe termen lung poate duce la efecte secundare negative.
 4. Medicamente antialergice orale: Uneori, medicamentele antihistaminice luate pe cale orală pot fi prescrise pentru a controla simptomele alergice, inclusiv cele care afectează ochii.
 5. Comprese reci: Aplicarea unor comprese reci pe ochi poate ajuta la reducerea umflării și a disconfortului.
 6. Evitarea frecării ochilor: Chiar dacă este tentant să vă frecați ochii când simțiți mâncărime sau disconfort, aceasta poate agrava simptomele și poate duce la mai multă inflamație.
 7. Igiena ochilor: Menținerea ochilor curați și spălarea regulată a feței poate ajuta la eliminarea alergenilor care pot fi prezenți pe piele și în jurul ochilor.

Este important să consultați un oftalmolog sau un alergolog pentru diagnosticul și tratamentul adecvat al alergiei oculare, deoarece unele simptome pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni oculare și pot necesita îngrijiri specifice.

Unimed Pharma deține în portofoliu produse dedicate acestei afecțiuni.

Întrebați medicul dumneavoastră oftalmolog despre Primul tratament 100% fără conservanți împotriva conjunctivitei alergice. Ocuflash Blue spală și dezinfectează, OlopatadinaUnimed Pharma tratează.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*