Copiii și ecranele
Despre cum afectează ecranele vederea copiilor, cum putem reduce riscul de dezvoltare a miopiei, dar și câteva sfaturi utile în “era ecranelor”, aflați în interviul de mai jos alături de dr. Valeria Mocanu, medic primar oftalmolog, Șef de lucrări UMF Timișoara
“Miopia este o afecțiune cu un trend ascendent.” – Interviu cu dr. Valeria Mocanu, medic primar oftalmolog
Andra Dicu: Știm cât de mult ecranele afectează vederea. Până la ce vârstă a copilului recomandați evitarea ecranelor total?
Dr. Valeria Mocanu: Utilizarea dispozitivelor digitale cuprinde folosirea computerelor, a tabletelor și telefoanelor. Utilizarea acestor dispozitive nu influențează doar sănătatea mentală a copiilor, ci și sănătatea fizică.
Studiile de specialitate au demonstrat că expunerea la ecrane a copiilor cu vârsta de sub 3 ani crește riscul de miopie până la vârsta preșcolară. Miopia este o afecțiune cu un trend ascendent. Se asociază cu vedere scăzută la distanță impunând purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact. În prezent există un interes crescut din partea cercetătorilor pentru această afecțiune, din cauza prevalenței sale, cât și a complicațiilor cu care se asociază.
Când utilizăm dispozitivele electronice trebuie să ținem cont de trei factori: durata de utilizare, dimensiunea ecranului, cât și distanța fața de ochi. De cele mai multe ori, telefoanele mobile și tabletele sunt ținute mai aproape decât atunci când citim o carte. Este bine să utilizăm ecrane de dimensiuni mai mari pentru a reduce oboseala oculară.

Andra Dicu: Care este durata zilnică pe care un copil ar trebui să o petreacă în față ecranelor?
Dr. Valeria Mocanu: Un studiu desfășurat în Irlanda a raportat un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta miopie la copiii care petrec mai mult de 3 ore pe zi la dispozitive electronice, comparativ cu cei care îl folosesc mai puțin de o ora. Cel mai mare impact a fost observat la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 7 ani, unde riscul de miopie a fost de 5 ori mai mare.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă la copiii cu vârsta de sub 2 ani să nu fie expuși la ecrane. Pentru cei care depășesc vârstă de 2 ani, expunerea să nu depășească o oră, incluzând și timpul petrecut la televizor. Conform OMS copiii trebuie să petreacă mai mult timp la joacă și mai puțin timp în față ecranelor.
Dacă petrecem timp în față ecranelor, este important că acesta să fie de calitate, aducând beneficii în educația copilului (emisiuni educative, jocuri creative).
Când utilizăm ecranele să respectăm cele 3 reguli:
- Regula cotului: la activitățile de aproape să păstrăm o distanță minimă egală cu cea dintre cot și încheietura mâinii.
- Regula 20/20: la fiecare 20 de minute să facem pauză pentru 20 de secunde cu scopul de a relaxa mușchii ochilor.
- Regula celor două ore: Limitarea timpului petrecut de școlari la mai puțin de 2 ore pe zi.
Andra Dicu: Ați observat o creștere a afecțiunilor oftalmologice în rândul copiilor, pe fondul utilizării excesive a ecranelor?
Dr. Valeria Mocanu: Este important să ne asigurăm că utilizarea ecranului este gestionată corect și că sunt încurajate obiceiurile bune la copiii mai mici pentru a reduce riscul dezvoltării timpurii a miopiei.
Andra Dicu: Care este frecvența cu care copii ar trebui duși la oftalmolog?
Dr. Valeria Mocanu: Pentru a diagnostica la timp afecțiunile oculare, se recomandă consult oftalmologic la vârsta de 1,3 și 6 ani. Pentru cei care sunt purtători de ochelari, frecvența consulturilor va fi decisă de către medicul oftalmolog.
Andra Dicu: Vă mulțumim pentru timpul acordat. Să sperăm că sfaturile dumneavoastră vor fi urmate de cât mai mulți părinți.
Bibliografie
- Yang GY, Huang LH, Schmid KL, Li CG, Chen JY, He GH, Liu L, Ruan ZL, Chen WQ. Associations Between Screen Exposure în Early Life and Myopia amongst Chinese Preschoolers. Int J Environ Res Public Health. 2020 Feb 7;17(3):1056.
- https://www.who.int/news/