Infecțiile oculare la copiii mici și foarte mici
Am discutat cu doamna doctor Oana-Sorana Toma, Medic Primar Oftalmologie, care ne-a povestit despre importanța igienei oculare la copii, ne-a atras atenția asupra folosirii în exces a antibioticelor dar și despre riscurile la care ne supunem dacă alegem să tratăm infecțiile oculare “după ureche”.
Andra Dicu: Care sunt cele mai frecvente cauze ale infecțiilor oculare la copii?
Dr. Oana-Sorana Toma: Este bine cunoscut faptul că imunitatea copiilor este mai scăzută decât a adulților, deci probabilitatea ca cei mici să dezvolte diverse patologii infecțioase este mult mai mare. De asemenea, regulile de igienă nu sunt atât de strict respectate de copii, deci riscul de infecție este mai ridicat. Alergiile se manifestă mult mai intens la copii, iar inflamația consecutive a acestora sensibilizează ochiul, creând o poartă de intrare pentru diverși microbi.

Andra Dicu: Se discută foarte mult, în ultimul timp, despre consumul excesiv de antibiotic. Ce părere aveți despre utilizarea antibioticului în tratamentele oftalmice în rândul copiilor?
Dr. Oana-Sorana Toma: Abuzul de antibiotice este, într-adevăr, o problemă în continuă creștere la nivel mondial în ultima perioadă. Pacienții se adresează farmaciștilor, cunoscuților sau repetă tratamente mai vechi, argumentând lipsa timpului sau perioada prelungită până la programarea la medic. Cei mai mulți dintre acești pacienți consideră, în mod eronat, că orice simptom se rezolvă prin administrare de antibiotic. Problemele oculare nu fac abstracție de la acest raționament greșit, pacienții administrând soluții oftalmice cu antibiotic pentru orice disconfort ocular.
Atunci când este vorba despre copii, dorința părinților de a le administra antibiotic este cvasi permanentă.
Nu este corectă automedicația, mai ales în cazul copiilor, deoarece se pot agrava simptomele și se crează o rezistență a microorganismelor la tratament. Dacă nu se poate ajunge repede cu copilul la medic (deși există camera de garda pentru urgențe), trebuie întâi să se facă o igienă riguroasă a ochișorului.
Se pot folosi pentru aceasta soluții oftalmice sterile fără conservanți, care conțin substanțe ce au și rol antiinflamator și astringent, cum este de exemplu OCUFLASH BLUE.
În marea majoritate a cazurilor, doar această igienă oculară rezolvă disconfortul ocular al copilului, fără a necesita alte picături.
Deci mesajul pentru părinți este: nu va grăbiți să puneți picături cu antibiotic copiilor, curățați întâi bine ochișorii și mergeți la medic dacă persistă simptomele.
Andra Dicu: Care sunt riscurile la care se supun părinții ce aleg să trateze infecțiile oculare ale copilului cu leacuri din popor?
Dr. Oana-Sorana Toma: O întrebare la care cred că aș putea să va răspund pe parcursul câtorva ore… Dar să încerc să sumarizez aceste riscuri, care sunt atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Pe termen scurt, în primul rând apare agravarea problemelor și simptomelor inițiale, din cauza lipsei unui tratament corect. Infecția sau inflamația inițială se va accentua și va deveni mult mai greu de tratat ulterior.
În al doilea rând, pot să apară reacții adverse sau chiar alergice la aceste ‘leacuri băbești’, pentru că de cele mai multe ori, ele sunt reprezentate de diverse infuzii de plante sau sucuri ale unor plante administrate direct intraocular. De exemplu, ceaiul de mușețel, renumit în popor pentru vindecarea problemelor oculare, este un mediu de creștere foarte bun pentru bacterii, deci curățând cu el ochiul, vom favoriza creșterea numărului de microbi la nivel ocular. De asemenea, pot să apară alergii la substanțele conținute de mușețel. Aceleași lucruri se aplică în cazul apei de vie sau al laptelui matern. În popor se spune să aplici o lingură de lemn caldă atunci când apare chalazion-ul, celebrul urcior. Sunt frecvente, din păcate, cazurile de pacienți care au aplicat această metodă și care și-au provocat arsuri mai mult sau mai puțin grave ale pleoapelor. Concluzia este una singură: acesta leacuri din popor trebuie evitate, mai ales în cazul copiilor, cărora nu numai că nu le rezolvă problemele, ci dimpotrivă le accentuează.
Andra Dicu: Ce sfaturi le dați părinților cu privire la igiena oculară a copiilor mici și foarte mici în perioada estivală?
Dr. Oana-Sorana Toma: Copiii mici și foarte mici reprezintă o categorie aparte de pacienți. Ei au predispoziție către tot tipul de infecții , deci riscul de a face o infecție oculară mai ales vara e mare. Părinții trebuie în primul rând să asigure o igienă riguroasă a ochiului. Pe lângă metoda clasică de curățare cu ser fiziologic și comprese sterile, dispunem în farmacii în ultimul tip de multe soluții oftalmice sterile și fără conservanți.
Dintre ele amintesc doar OcuFlash Blue, Uni Tears sau OcuHyl C, care fac o curățare și o hidratare în profunzime a ochiului, contribuind semnificativ la vindecare. În altă ordine de idei, copiii mici nu colaborează atât de bine când vine vorba despre administrarea unui tratament, cu atât mai puțin la nivelul ochilor.
Vor fi deci mult mai complianți dacă văd că aceste picături nu îi ustură și încep să se simtă mult mai bine.
Ele sunt recomandate și pentru curățarea ochilor la ieșirea din piscină sau din mare. Conțin agenți de hidratare, deci ajută ochiul să își mențină un grad optim de umiditate pe perioada acestor temperaturi caniculare.
Concluzionând, aș spune că pacienții de toate vârstele trebuie să se adreseze medicului cât mai rapid după debutul unor simptome, deoarece medicul are numeroase posibilități terapeutice care să rezolve respectivele probleme oculare
Andra Dicu: Vă mulțumim pentru timpul acordat. Să sperăm că sfaturile dumneavoastră vor fi urmate de cât mai mulți părinți.