Țineți minte că ochiul roşu nu reprezintă întotdeauna un semnal al conjunctivitei, iar o conjunctivită netratată corespunzător poate duce la complicații severe oculare.

Infecțiile oculare

Infecțiile oculare

Infecțiile oculare sau conjunctivita sunt o afecțiune comună a ochilor caracterizată prin inflamația membranei transparente și subțiri care acoperă partea albă a globului ocular și căptușește pleoapele (numită conjunctivă). Această inflamație poate fi cauzată de diverși factori, cum ar fi infecții virale sau bacteriene, alergii, expunere la substanțe iritante sau chiar iritații de la lentilele de contact.

Read More

Să înțelegem conjunctivita alergică Simptome, Cauze și Tratament

Să înțelegem conjunctivita alergică: Simptome, Cauze și Tratament

Să înțelegem conjunctivita alergică
Simptome, Cauze și Tratament

 

Alergiile sunt reacții anormale ale sistemului imunitar la substanțe inofensive din mediul înconjurător, numite alergeni. Acestea pot fi de natură variată, inclusiv alimente, polen, praf, blană de animale, mucegai etc. Atunci când o persoană alergică intră în contact cu un alergen, sistemul ei imunitar reacționează exagerat, provocând simptome neplăcute sau chiar periculoase.

Conjunctivita alergică este o afecțiune comună a ochilor ce apare ca rezultat al expunerii la alergeni precum polen, praf, mucegai, păr de animale sau alte substanțe care provoacă reacții alergice.

Read More

Retinopatia diabetica

Mulţi dintre pacienţii cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă.

Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile şi de a trimite informaţiile la creier).
Retinopatia diabetică se poate manifestă prin tulburări de vedere, chiar orbire. Se poate preveni apariţia retinopatiei prin menţinerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal. Aceste măsuri încetinesc progresia retinopatiei şi previn pierderea vederii.

Read More

Glaucom

Vazul este simtul care ne aduce peste 90% din informatiile provenite din mediul exterior si, de aceea, este considerat cel mai pretios. Ochii pot fi, insa afectati de foarte multe boli, care pot limita sau distruge complet vederea, printre care si glaucomul. Aceasta boala se caracterizeaza prin distrugerea completa si progresiva a nervului optic. Campul vizual se restrange treptat pana cand se ajunge, in final la orbire.

Read More

Degenerescenţa maculară

Generalitati

 

Degenerescenţa maculară este o boală oftalmologică în urma căreia apare distrugerea vederii centrale. Se produc leziuni la nivelul maculei, o zonă mică aflată în partea posterioară a globului ocular. Macula are rol în vederea culorilor şi detaliilor obiectelor, necesare pentru vederea centrală. Vederea centrală este necesară în desfăurarea unor activităţi ca cititul, condusul de autovehicule şi recunoaşterea persoanelor. Întrucât degenerescenţa maculară nu afectează şi vederea periferică, nu apare orbirea completă.

Read More

Cataracta

Cataracta este reducerea partiala sau chiar totala a transparentei cristalinului (lentila globului ocular), fiind descrisa si drept opacifierea cristalinului. Aceasta opacifiere blocheaza pasajul fasciculului luminos catre retina (componenta nervoasa a globului ocular la nivelul carei se fomeaza imaginea), cauzand tulburari de vedere. Read More

Sindromul de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat afectează un număr semnificativ de persoane din toată lumea, determinând un serios impact asupra stării de sănătate a populaţiei.

Conform studiului realizat de Schepens Eye Research Institute, în Statele Unite 6 milioane de femei şi 3 milioane de bărbaţi prezintă sindrom de ochi uscat (moderat sau sever) şi 20-30 de milioane prezintă forma uşoară a “ochiului uscat”.

Read More