Cataracta este reducerea partiala sau chiar totala a transparentei cristalinului (lentila globului ocular), fiind descrisa si drept opacifierea cristalinului. Aceasta opacifiere blocheaza pasajul fasciculului luminos catre retina (componenta nervoasa a globului ocular la nivelul carei se fomeaza imaginea), cauzand tulburari de vedere.

Factori

  • inaintarea in varsta
  • expunerea excesiva la raze ultraviolete (UV): lumina naturala, expunerea artificiala (saloane pentru bronzat artificial, etc)
  • diabetul zaharat, in special diabetul decompensat (cu valori mari ale glicemiei)
  • alte boli oftalmologice: glaucomul (cresterea presiunii intraoculare), uveita cronica, retinita pigmentara (boala degenerativa a celulelor cu bastonase şi conuri de la nivelul retinei) sau dezlipirea de retina
  • tratamentul cronic cu corticosteroizi (medicamente antiinflamatorii puternice)
  • expunerea frecventa sau tratamentul cu raze X
  • factorii genetici: unele persoane mostenesc o anumita predispozitie pentru aparitia cataractei

In cazul adultilor care sufera de cataracta este recomandat un control oftalmologic la un anumit interval de timp specificat de medicul oftalmolog.

 

Simpotme

In cele mai multe cazuri, cataracta cauzeaza anumite tulburari vizuale, dintre care amintim: vedere incetosata, greoaie, neclara; fotofobie (nu suporta lumina), fie cea naturala sau artificiala.

Sofatul este de asemenea ingreunat datorita disconfortului vizual cauzat de lumina farurilor din trafic; necesitatea schimbarii relativ frecventa a lentilelor de la ochelari; vedere dubla; dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice, datorate tulburarilor vizuale. Este important ca parintii sa observe diferitele tulburari vizuale in randul copiilor pentru identificarea precoce a cataractei (cataracta juvenila) sau a altei patologii oftalmologice.

 

Consult de specialitate

Diagnosticul de cataracta, in special in stadiile incipiente, nu necesita un tratament medicamentos sau chirurgical, fiind suficienta doar o urmarire atenta a evolutiei bolii. Tulburarile vizuale accentuate, care influenteaza activita7#355;ile zilnice si predispun la diferite accidente, necesita un tratament chirurgical. Problemele de vedere pot fi evaluate de: oftalmolooptometrist.

Cu toate ca tulburarile vizuale pot fi evaluate de mai multe persoane care lucreaza in domeniul medical, doar medicul oftalmolog poate trata cataracta.

 

Investigatii

Diagnosticul cataractei se bazeaza pe istoricul medical si examenul clinic. Cel din urma are scopul de a elimina alte patologii posibile, care ar putea cauza tulburarile vizuale si pentru a confirma diagnosticul de cataracta. In cazul unor tulburari vizuale care nu pot fi corectate chirurgical, oftalmologul trebuie sa efectueze un examen oftalmologic amanuntit pentru a evalua calitatea vazului remanent si totodata calitatea vietii.

 

Diagnostic

Nu este necesar un test screening (test efectuat in masa pentru detectarea precoce a unei boli) pentru detectarea cataractei, deoarece majoritatea adultilor care au cataracta se prezinta chiar la primele simptome pentru efectuarea unui consult oftalmologic. Totusi, parintii cu copii care manifesta diferite tulburari vizuale, trebuie sa apeleze la medicul oftalmolog pentru a confirma sau infirma diagnosticul de cataracta.

 

Tratament

Interventia chirurgicala este singura metoda folosita in mod curent pentru a trata simptomele cauzate de cataracta. Aceasta consta in indepartarea cristalinului (lentila naturala a globului ocular), deteriorat de cataracti.

In mod normal cristalinul are rolul de a focaliza fasciculul luminos care trece apoi prin celelalte componente ale ochiului pentru a ajunge la retina, unde se formeaza imaginea. Cristalinul poate fi inlocuit cu o piesa asemanatoare artificiala, numit implant intraocular sau in locul acesteia poate fi folosita o lentila de contact cu functie identica.

Interventia chirurgicala nu este necesara decat dupa cateva luni sau ani de la debutul bolii. In tot acest timp pacientii isi corecteaza acest viciu de refractie cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact speciale.

Deseori, exista o conceptie gresita in legatura cu cataracta, astfel ca in ultimii ani s-au desfasurat mai multe campanii de informare a persoanelor cu cataracta. Este important sa se stie ca tratamentul chirurgical este necesar doar in cazul in care tulburarile vizuale sunt grave si influenteaza desfasurarea normala a activitatilor cotidiene.

 

Evolutie

Cataracta poate ramane usoara si poate trece deseori chiar neobservata. Majoritatea cazurilor de cataracta nu provoaca tulburari vizuale grave si astfel nu necesita indepartare chirurgicala. In unele cazuri insa disconfortul vizual accentuat influenteaza activitatile cotidiene (sofatul, cititul, etc.) si medicul oftalmolog recomanda interventia chirurgicala.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*